Uwaga!
Pieprz syczuański to populara nazwa azjatyckiej przyprawy otrzymywanej z jagód żółtodrzewu pieprzowego. Pozyskuje się go z zewnętrznej skorupy jagody. Ma ostry smak, z lekką cytrusową nutą który powoduje uczucie drętwienia i mrowienia języka. Naturalnym miejscem występowania pieprzu są Chiny - głównie w regionach górskich, a jego owoce zbierane są ręcznie z kolczastych drzew. Znajduje on zastosowanie w łagodzeniu problemów trawiennych, wspieraniu układu oddechowego oraz poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. W medycynie chińskiej jest stosowany jako środek przeciwbólowy, łagodzący zarówno ból ostry , jak i dolegliwości o charakterze przewlekłym.
Pieprz Syczuański jest doskonałą przyprawą do dań z kurczaka, kaczki, wieprzowiny, sosów i marynat. Jego dozowanie należy stosować z rozsądkiem ze względu na jego ostrość.
Kraj pochodzenia: Chiny.
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 1069 kJ / 252 kcal
- tłuszcz 0.82 g
w tym kwasy nasycone 0.16 g
- węglowodany 54,34 g
w tym cukry 21,19 g
- białko 4,06 g
- sól 23,99 g
Twoja opinia może być pierwsza.