Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Zawiera także błonnik który sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi oraz żelazo i witaminę B12 która wspiera leczenie anemii. Ponadto soczewica ma niski indeks glikiemiczny, co sprawia, że z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy.
Szybko się gotuje – nie wymaga wcześniejszego namaczania, idealna na szybki obiad.
Bogactwo białka roślinnego – świetna alternatywa dla mięsa, wspiera budowę mięśni.
Wszechstronne zastosowanie – doskonała do zup, pasztetów, curry i sałatek.
Źródło błonnika i żelaza – wspomaga trawienie i wzmacnia organizm.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Turcja/Kanada
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1470 kJ / 348 kcal |
| Tłuszcze: | 1,5 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
| Węglowodany: | 51,6 g |
| z których cukrów: | 2 g |
| Błonnik: | 12,1 g |
| Białka: | 25,9 g |
| Sól: | 0,02 g |
Twoja opinia może być pierwsza.