Znany jest też pod kilkoma innymi nazwami - zizania wodna, owies wodny lub ostruda wodna. Roślina, choć uważana za ryż, tak naprawdę nim nie jest. W rzeczywistości to gatunek trawy. Podłużne, szarobrązowe lub czarne ziarenka z wyglądu tylko go przypominają.
Warto wspomnieć, że ryż dziki zawiera zdecydowanie więcej białka i mniej tłuszczu niż zwykły ryż. Jest też naturalnym źródłem błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku, witaminy B6 i niacyny. Dziki ryż to atrakcyjny i smakowity dodatek do wielu potraw. Charakteryzuje się ciemnym wyglądem i wydłużonymi ziarenkami. Należy do zbóż pełnoziarnistych. W głównej mierze składa się z węglowadanów, a dokładnie skrobi.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: USA
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
| Wartość energetyczna | 1577 kJ/ 372 kcal |
| Tłuszcz | 1 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
| Węglowodany | 76 g |
| w tym cukry | 2,6 g |
| Błonnik | 4 g |
| Białko | 12,7 g |
| Sól | 0 g |
Twoja opinia może być pierwsza.