Suszona bazylia jest używana jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań pochodzenia włoskiego. Dodaje się ją do pizzy, a także do sosów do makaronów. Suszona bazylia może być także serwowana do sałatek. Można stosować ją do herbat ziołowych, aby uzyskać korzyści zdrowotne. Świetnie sprawdzi się w marynatach do mięs oraz ryb. Suszona bazylia ma bardziej skoncentrowany smak niż jej świeża wersja. Dlatego jeżeli przepis wymaga dodania tej przyprawy, najlepiej jest dodać jedną trzecią ilości sugerowanej dla świeżego zioła. Bazylia uzupełnia inne zioła i przyprawy, takie jak czosnek, majeranek, musztarda, oregano, papryka, pietruszka, pieprz, rozmaryn i szałwia. Roślina ta przede wszystkim wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Poprawia trawienie pokarmów, niweluje wzdęcia, działa rozkurczowo i moczopędnie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i pobudzające akcję serca. Bazylia działa na układ nerwowy, stosowana jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Niektóre osoby mogą także docenić odświeżające i odkażające działanie bazylii stosowanej jako płyn do płukania jamy ustnej.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: EGIPT
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie także są pakowane orzechy, migdały, soja, gluten, sezam, gorczyca.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.