Gorczyca to przyprawa, która wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji musztardy oraz pieprzu ziołowego. Stanowi popularny dodatek do różnego rodzaju marynat i sosów. Dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, wędlinami, potrawami z jajek oraz z serami. Dzięki nasionom tej rośliny korniszony czy inne warzywa w occie, kiszonki czy przetwory wędliniarskie zyskają niezapomniany aromatyczny smak. Najbardziej znane odmiany to gorczyca biała. Gorczyca biała jest skutecznym środkiem ziołowym na zaparcia, który stosuje się samodzielnie lub w preparatach mieszanych. Lotne związki obecne w gorczycy mają właściwości rozgrzewające, rozszerzające naczynia krwionośne, a także napotne i moczopędne. Wpływają też pobudzająco poprzeć działanie na zakończenia nerwowe. Gorczyca jest bardzo bogata w składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, potas i cynk. Jest też świetnym źródłem wit. A, kwasu foliowego (wit.B12) i niacyny. Gorczyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Rosja
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie także są pakowane orzechy, migdały, soja, gluten, sezam, gorczyca.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.