Uwaga!
Mąka jaglana nie różni się wiele w składzie odżywczym od kaszy jaglanej – jest to po prostu produkt o drobniejszej konsystencji wynikającej z głębszego przemiału. Jest przy tym dość kaloryczna i bogata w węglowodany ale poważną ich część stanowi korzystny dla zdrowia błonnik. Na uwagę zasługuje jednak przede wszystkim wysoki poziom witamin i minerałów. Proso jest kopalnią witamin z grupy B, a w mniejszej proporcji również kwasu foliowego. Ponadto zawiera imponujące dawki fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Naukowcy podkreślają również ciekawy skład białek – w mące jaglanej znajdują się cenne aminokwasy, takie jak wspomagający układ nerwowy tryptofan, budująca mięśnie leucyna czy gwarantująca poprawny metabolizm izoleucyna. W Europie mąka jaglana jest produktem niszowym, popularnym głównie w kręgu alergików oraz miłośników zdrowej żywności. Stosuje się ją jako pełnowartościowy zamiennik mąki pszennej – do pieczenia chleba, ciast, przygotowywania naleśników czy gofrów. Doskonale zagęszcza również sosy oraz zupy.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Polska
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość energetyczna | 1527 kJ/370 kcal |
Tłuszcz | 4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 73 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Błonnik | 3,02 g |
Białko | 11,7 g |
Sól | 0,001 g |
Twoja opinia może być pierwsza.