Ziarna owsa składają się z czterech warstw: okrywy owocowo-nasiennej, warstwy aleurowej, bielma oraz zarodka. Gdy ziarno trafia do młyna, jest oczyszczane z zewnętrznych warstw. Otręby owsiane powstają zatem jako produkt uboczny przemiału ziaren owsa na mąkę lub kaszę. Są one jednym z najzdrowszych rodzajów otrębów. Zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie, który ma wiele korzystnych właściwości. Beta-glukany, obecne w otrębach owsianych, obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy naczyń. Dzięki swoim właściwościom wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, wzmacniając pamięć, koncentrację i umożliwiają szybsze przyswajanie wiedzy.
Kraj pochodzenia: Polska
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
|
Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
|
|||||||||||||||
Twoja opinia może być pierwsza.