Cząber wykorzystywany był do celów kulinarnych już w starożytnej Grecji i Rzymie. W połączeniu z tymiankiem służył do doprawiania zup i mięs. Fasola, soczewica i groch, w połączeniu z cząbrem zyskują na smaku. Jego mocny aromat trzyma się dobrze w długo, wolno gotowanych potrawach, takich jak zupy i gulasze. Dobrze pasuje także do bułki tartej w farszach i nadzieniach Uważano go też za afrodyzjak. Prócz walorów smakowych cząber ma korzystny wpływ na zdrowie: wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne, zapobiega wzdęciom i biegunkom. Cząber jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jest również doskonałym źródłem żelaza, które jest głównym składnikiem hemoglobiny uczestniczącej w transporcie tlenu. Dzięki temu może wspomóc leczenie anemii.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Polska
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
| Wartość odżywcza | w 100 g cząbru | |
| Wartość kaloryczna | 272 kcal | |
| Białko | 6,73 g | |
| Tłuszcze | 5,91 g | |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 3,26 g | |
| Cholesterol | 0,0 mg | |
| Węglowadany | 68,73 g | |
| Błonnik | 45,7 g |
Twoja opinia może być pierwsza.