Fasola mung jest również nazywaną „złotą fasolą”, ze względu na bogactwo składników odżywczych, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie. Jest doskonałym żródłem białka oraz błonnika które doskonale wpływa na pracę jelit oraz proces odchudzania. Cechuje się wysoką zawartością witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B i minerałów. Fasola mung zawiera dwa niezwykle cenne składniki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym – isovitexin oraz vitexin. W jej składzie wyróżnić możemy również oligosacharydy, polifenole, izoflawony, fitoestrogeny oraz wysoką zawartość antyutleniaczy mających właściwości zdrowotne.
Zastosowanie w kuchni
Fasola mung jest niezwykle uniwersalna i doskonale sprawdza się w różnorodnych daniach. Można ją wykorzystać do zup, puree, pasztetów roślinnych, dań jednogarnkowych, kotletów warzywnych, farszów do pierogów i krokietów, placków, past kanapkowych, sałatek, gulaszy warzywnych, a także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionych przypraw. Jej neutralny smak pozwala łączyć ją zarówno z łagodnymi, jak i intensywnymi przyprawami, co sprawia, że jest idealna zarówno do codziennego gotowania, jak i do eksperymentów kulinarnych.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Indie
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
| Wartość energetyczna | 1453 kJ/347 kcal |
| Tłuszcz | 1,2 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
| Węglowodany | 63 g |
| w tym cukry | 7 g |
| Błonnik | 16 g |
| Białko | 24 g |
| Sól | 0,03 g |
Twoja opinia może być pierwsza.