Uwaga!
Gałka muszkatołowa ma nieocenione zalety kulinarne i z tego powodu zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Dodaje się ją do potraw z mięsa, do kiełbas, pasztetów, do przyprawiania ryb, małży i skorupiaków. Można używać ją do potraw ze szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli i fasoli oraz do jajecznicy. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa korzenna dodawana do piernika, grzanego wina i piwa, kompotów oraz ponczu. Gałka muszkatołowa to również jeden ze składników przyprawy o nazwie masala, w której skład wchodzą kolendra, czarny pieprz, kmin rzymski, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon oraz chilli. Ma właściwości korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego i działa wiatropędnie. Substancja zawarta w gałce muszkatołowej, mirystycyna, jest głównym składnikiem tabletek na potencję. Zawiera następujące składniki odżywcze: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik oraz witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę C. Oprócz tego w zmielonej gałce muszkatołowej obecne są minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk oraz kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: Indonezja
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza |
w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 2200kJ/525kcal |
Tłuszcz | 36g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 26g |
Węglowodany | 28g |
w tym cukry | 28g |
Błonnik | 21g |
Białko | 5,8g |
Sól | 0,04g |
Twoja opinia może być pierwsza.