Uwaga!
Mąka żytnia często jest wykorzystywana do pieczenia domowego pieczywa oraz do przygotowania zakwasu na tradycyjny żur. Aby uzyskać delikatniejszy wypiek, o lżejszej konsystencji nierzadko jest ona mieszana z pszenną. Istnieją trzy typy mąki żytniej, typ: 580, 720 oraz 2000. Im wyższy typ, tym jest ona zdrowsza, ma więcej błonnika. Mąka żytnia obfituje w witaminy z grupy B, wzmacniające pracę układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto dostarcza wielu cennych dla zdrowia pierwiastków takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, mangan, kobalt, jod, miedź cynk, chrom, fosfor oraz bor. Taka ilość dobroczynnych minerałów ma nieoceniony wpływ na witalność i dobre samopoczucie. Regularne spożywanie produktów żytnich doskonale wzmocni kości, wspomoże pracę nerek i wątroby, zapobiegnie też zakrzepom. Ponadto zapewni mocne mięśnie, oczyści organizm oraz ochroni układ krwionośny przed rozwojem chorób. Warto sięgać po żyto codziennie, o ile zależy nam na zdrowym odżywianiu.
Nasze produkty pakujemy w torebkę typu doypack, zgrzewaną na górze z zamknięciem strunowym. Takie pakowanie zapewnia świeżość i pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie.
Kraj pochodzenia: POLSKA
INFORMACJE O ALERGENACH
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość energetyczna | 1370 kJ/327 kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 77 g |
w tym cukry | 2,5 g |
Białko | 5,9 g |
Sól | <0,01 g |
Twoja opinia może być pierwsza.